Annons
Gula och röda virvlar som illustrerar energi.
Bild: 
iStock.com/sakkmesterke

Kaxig firma startar liten fusionsreaktor

Ett brittiskt företag har startat den första privata fusionsreaktorn. Målet att producera el inom några år, men det finns stora utmaningar kvar att övervinna.

Författare: 

Publicerad:

2017-05-09

Företaget Tokamak Energy har slagit på sin nya kompakta fusionsreaktor för första gången, och skapat ett plasma – en laddad gas. De går djärvt ut med målet att kunna leverera kommersiell elproduktion till 2030.

Fusionskraft efterliknar solens sätt att skapa energi, genom att slå ihop atomkärnor med varandra. El från fusionskraft har länge varit en hägrande möjlighet, som ständigt tycks befinna sig 30 år in i framtiden. Företagets ambitionsnivå kan jämföras med att den stora internationella fusionsanläggningen Iter som ska tas i bruk ungefär 2023 inte är tänkt att producera el över huvud taget.

Professor Göran Ericsson på Uppsala universitet arbetar själv med Iter, och med en brittisk fusionsforskningsanläggning som heter Jet, och han berättar att Tokamak Energy inte är ensamt.

– Det finns flera ganska seriösa småföretag i världen som sysslar med att utveckla fusionsreaktorer.

Men det är långt kvar till ett kommersiellt fusionskraftverk. Först måste företaget visa att de kan uppnå hundra miljoner grader i sitt plasma, och att de kan upprätthålla en fusionsreaktion.

Frågan är hur ett litet företag verkligen kan tävla med stora anläggningar som Iter, där 5000 personer kommer att vara inblandade i konstruktionen och uppbyggnaden.

– Jag tror att det kan vara ett komplement, för att testa nya idéer i mindre skala, säger Göran Ericsson. Då går det att bygga en rad prototyper och ändra saker lite enklare än i stora anläggningar.

Svårigheterna är ändå i grunden desamma i både små och stora fusionsreaktorer. Det finns problem att lösa kring strålningshärdighet i materialen och kring kontrollen av plasmat. Göran Ericsson är positiv till initiativet med den nya kompakta reaktorn, men vill inte hoppas för mycket.

– Iter byggs på beprövad teknik. De mindre företagen testar i stället gränserna och sätter sina förhoppningar till tekniksprång under de närmaste åren.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar