Hur spar man bäst energi hemma?

Hur mycket slår minskad elförbrukning i hemmet igenom i form av verklig energibesparing? Vintertid i ett hus som värms direkt med el är det vad jag förstår ingen besparing att byta till mer energisnåla lampor och maskiner, eftersom alla watt bidrar till husets uppvärmning. Omvänt är samma åtgärder 100 procent effektiva den tid på året då huset inte behöver värmas. Många situationer hamnar väl mellan dessa extremer. Vad blir den genomsnittliga effekten på samhällsnivå?
/Lucas Orve

Publicerad

30–85 procent av den el som används för belysning hjälper till att värma upp huset.
Bild: Getty images

Svar av Louise Ödlund, professor i energisystem, Linköpings universitet

Det stämmer bra som du skriver att alla watt, mer eller mindre, bidrar till husets uppvärmning. Det finns studier som visar att mellan 30 och 85 procent av den elektricitet som används för belysning hjälper till att värma upp ett hus. En viktig faktor är placeringen – lamporna i ett rum är ju av förklarliga skäl inte placerade exakt där vi vill ha vår uppvärmning. En taklampa ger sitt värmetillskott högt upp i rummet, och för takspotlights försvinner en stor del av värmen till det som finns ovanför innertaket – kanske en ouppvärmd vind.

Att precisera den genomsnittliga effekten på samhällsnivå är svårt, men beräkningar har visat att ett fullständigt byte till lågenergilampor i bostäder skulle innebära en minskad elanvändning på ca 2,3 TWh/år.*

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

För den enskilde som vill sänka hushållets energikostnader är det alltid bra att börja med en ”husesyn” – det vill säga att på egen hand eller med hjälp se över vilka de största besparingsmöjligheterna är, så att man fokuserar på rätt saker.

Fotnot: Den totala elanvändningen i Sverige år 2022 var 137 TWh. Hushåll och service stod för drygt hälften, 74 TWh. Källa: Ekonomifakta.se/SCB.
/Redaktionen

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor