AI som domare inom sport

Hade gymnasten vristen sträckt? Var bollen inne eller ute? För en mer rättvis bedömning får domare hjälp av AI.

Publicerad

AI-domarsystemet testas under VM i gymnastik i Antwerpen.
Bild: Fujitsu

Tennis är en av de första sporter som ersatt domare med AI. I många stora turneringar avgörs numera om bollen är innanför eller utanför linjen med hjälp av ett kamerabaserat system som kallas Hawk-Eye. I stället för linjedomare placeras ett tiotal kameror runt banan, och med hjälp av algoritmer skapas en tredimensionell representation av bollens bana.

Många andra sporter undersöker och testar hur teknik kan stötta eller ersätta domare. Ett steg mot automatiska domslut är att använda kameror så att domarna i efterhand kan granska kniviga situationer. Mest känt är kanske fotbollens omdiskuterade VAR-system, som ger domaren möjlighet att bedöma till exempel om en spelare var offside eller inte.

Skapar 3D-modell av skelettets leder

Robotdomare utvecklas även inom bedömningssporter. Under VM i artistisk gymnastik i Antwerpen förra året testades för första gången ett AI-baserat domarsystem i samtliga grenar.

Med hjälp av kameror omvandlas gymnastens rörelser till en 3D-modell där det går att följa positionen av skelettets leder. Utförandet jämförs med regelboken för att kontrollera att till exempel vristen är sträckt eller att höften är i rätt vinkel.

Än så länge kan systemet bara användas som ett stöd för den tekniska bedömningen. Det kan inte betygsätta det artistiska utförandet. Målet är att göra bedömningen mer rättvis.

– Domare blir ju trötta när de sitter och dömer en hel dag och kan missa något, så det skulle kunna vara ett komplement som ger en mer neutral bedömning, säger Sebastian Melander, tränare för damlandslaget i artistisk gymnastik.

Företaget bakom systemet ser det också som ett framtida hjälpmedel inom träning. Det är Sebastian Melander mer skeptisk till.

– Vi har haft analysverktyg men det blev för omständligt. Det räcker bra med att filma i slowmotion på en padda eller telefon.  

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor