Fotbollslag letar nästa stjärna med AI

Fotbollsklubbar är i ständig jakt på morgondagens stora stjärnor. En ny chattrobot ska hjälpa dem att hitta talanger.

Publicerad

Vid sidan av jobbet som matematikprofessor utvecklar David Sumpter AI-verktyg för fotbollsanalys.
Bild: Mikael Wallerstedt

”En måltjuv med en unik spelstil … excellerar i att utnyttja måltillfällen … är skicklig i luften men skapar få chanser för sina motspelare.”

Det är några omdömen om den norska fotbollsstjärnan Erling Braut Haaland från en ny chattrobot för fotboll. Förutom en beskrivande text visar ”Twelve GPT” diagram över Haalands styrkor och svagheter och hur han står sig mot andra spelare i samma liga, när det gäller allt från löpningar till avslut.

– Texten ger ord till data. Man vill kunna prata om fotboll och inte bara se diagram, säger David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet. Han är ett stort fotbollsfan, har skrivit en bok om fotbollens matematik och är medgrundare till det avknoppningsföretag inom fotbollsanalys där chattroboten utvecklats.

Språkmodell anpassad för fotboll

Precis som Chat GPT bygger den på en språkmodell som i det här fallet specialtränats för att förstå fotboll. Utifrån matchdata, där varje passning, inkast och nick registrerats, kan den göra detaljerade analyser av dam- och herrspelare i fotbollsligor världen över. Chattroboten kan också analysera matcher och leta svagheter hos motståndarlag eller agera fot­bolls­­kommentator.

I första hand säljs verktyget till fotbollsklubbar som använder det för att leta efter nya spelare med just de specifika egenskaper som laget behöver. Ett annat syfte kan vara att nosa upp talanger som kan utvecklas och sedan säljas vidare.

– Man vill hitta spelarna som ingen ännu upptäckt, som kanske spelar i andra divisionen i Slovenien, säger David Sumpter.

Med ett knapptryck går det att få fram ett nytt diagram där spelarens profil jämförs med motsvarande spelare i den nya ligan.

– På så sätt går det att förutse hur bra en spelare kommer att prestera i sin nya klubb.

Fotbollsklubbar jagar ingenjörer

Fotboll är en mångmiljardindustri där dataanalys och AI spelar en allt större roll. David Sumpter berättar att toppklubbarna i den engelska ligan har en växande kader av högutbildade ingenjörer som bara jobbar med data.

Och datamängderna växer. På träning och under matcher har spelarna speciella västar med gps och rörelsesensorer mellan skulder­bladen. Det blir också allt vanligare med sensorer på skorna. Runt planen följer allt mer avancerade kamerasystem varje rörelse.

Men även om intresset för AI växer snabbt inom fotboll så är an­vändningen än så länge begränsad.

– Utmaningen är att översätta alla data till en tydlig insikt som tränaren kan ha nytta av,  som att ”vi är för svaga på högerkanten”. Det är något vi jobbar mycket med, säger David Sumpter.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor