Hoppfullt om en hållbar värld

Publicerad

Hannah Ritchie.
Bild:
Angela Catlin

Klockan tickar för klimatet och världen ser inte ut att göra några framsteg. För många, särskilt yngre, kan situationen se hopplös ut. Så tänkte även Hannah Ritchie när hon läste geovetenskap vid universitet i Edinburgh. En föreläsning på nätet av den svenska folkhälsoprofessorn Hans Rosling blev en vändpunkt. Tvärt emot den allmänna uppfattningen visade hans bubbeldiagram att utvecklingen i världen på många områden gick åt rätt håll.

Hannah Ritchie bestämde sig för att bli en Hans Rosling för hållbarhet. De senaste åren har hon som forskare vid programmet för global utveckling vid universitetet i Oxford och redaktör för online-publikationen Our world in data ägnat sig åt att ta fram data som visar hur utvecklingen inom energi och klimat verkligen ser ut.

Resultatet är en bok full med diagram som visar att även om läget är allvarligt, så har många kurvor knäckts nedåt. Koldioxidutsläppen räknat per capita har till exempel passerat sin peak. Luftföroreningarna minskar. Andelen förnybar energi ökar snabbt. I många rika länder minskar utsläppen trots att tillväxten ökar.

Hannah Ritchie vill att vi slutar att prata om att det är kört. I stället är det dags att ta reda på fakta och kavla upp ärmarna.

Not the end of the world: How we can be the first generation to build a sustainable planet

Hannah Ritchie
Chatto & Windus

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor