Annons

Försvarsämne. Molekylmodell av resveratrol. Ämnet bildas i röda druvor, blåbär och jordnötter som skydd mot svampinfektion.

Bild: 
Dr Tim Evans / Science Photo Library

Rödvin ger friskare ämnesomsättning

Publicerad:

2011-12-18

Elva friska men överviktiga män fick under en månad äta antingen ett ämne som finns i rödvin (resveratrol) eller sockerpiller (placebo). Rödvinsgruppens ämnesomsättning förbättrades markant, exempelvis sänktes blodtrycket och mindre fett lagrades i levern. Det liknar hur kroppen beter sig vid hårdträning eller vid lågt energiintag, skriver de nederländska forskarna i Cell Metabolism.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej!
Var tar logiken vägen?
"Försvarsämnet" resveratrol. Ämnet bildas i röda druvor, blåbär och jordnötter som skydd mot svampinfektion.
Hur mycket rödvin drack försökspersonerna när det åt ett ämne som finns i rödvin?
Hur mycket resveratrol finns för jämförelse och dosering i:
röda druvor
blåbär
jordnötter
rödvin
och vad gör alkoholen för effekt på svampinfektion? Bilen måste lämnas hemma om blåbär och jordnötter inte fungerar?
Fakta för att kunna blanda kosten.
Mvh
Jan-Olof

Lägg till kommentar