Hon slåss mot blodsugarens virus

Forskaren som hittade fästingvirusets svaga punkt ägnar lediga stunder åt undervattensrugby.

Publicerad

Anna Överby.
Image: Elin Berge

Varje år får närmare 200 svenskar hjärnhinneinflammation på grund av ett virus som sprids med fästingbett. Huvudvärk och hög feber är vanliga symptom. Närmare 30 procent av de drabbade får långdragna sviter som extrem trötthet och sviktande minne.

Det finns förebyggande vaccin, men än så länge ingen medicin för de redan smittade. Nu har Anna Överby vid Umeå universitet upptäckt att det kroppsegna proteinet viperin biter på viruset som orsakar TBE i laboratorieförsök.

– Effekten är enorm, virusmängden minskar till en tiotusendel, säger hon.

Viperin är ett av hundratals proteiner som celler börjar tillverka efter ett larm om att något virus har trängt in i kroppen. Tyvärr har TBE-viruset en förmåga att tysta larmsignalen.

Umeåforskarna letar nu efter något sätt att aktivera viperin-proteinet. Det skulle kunna leda till nya mediciner mot fästingviruset, liksom mot besläktade virussjukdomar som dengue och gula febern.

Anna Överby beskriver sig själv som tävlingsmänniska, vilket även präglar fritiden. Hon spelar undervattensrugby på landslagsnivå. Förra året tog det svenska laget silver vid VM i Helsingfors.

Anna Överby

Född År 1978 i Älvsbyn utanför Piteå.

Familj Gift med Fredrik och mamma till Raoul, 2 år.

Bor Villa i Umeå.

Aktuell Har nyligen fått Ingvar Carlsson Award. Prissumman är 3 miljoner kronor. 50 000 kronor är ett personligt stipendium, resten ska gå till forskning.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor