Annons

ekosystem

Klimatforskare har länge tänkt sig att ett varmare klimat kommer att öka nederbörden så att floderna fyller på innanhavet med mer sötvatten.
En negativ rubrik och en lika negativ artikel vittnar om att nytänkande inom svensk naturvård har en bit kvar när det gäller att sprida sitt budskap.
Idén kom i ren desperation. Att lösa världens klimatproblem genom att spruta ut svavelpartiklar högt upp i atmosfären - det ska man göra i absolut sista ögonblicket.
Natten till den 6 december 1952 slöt sig en svart stinkande dimma över London. Det hade varit ovanligt kallt under en tid, och för att hålla värmen eldade befolkningen flitigt i stadens alla spisar. När så vinden plötsligt avtog packade sig röken till ett nästan ogenomträngligt dis. Bilar övergavs på gatorna. Teaterföreställningar fick ställas in. Tåg och flyg stod stilla. Men den värsta effekten märktes först några veckor senare när sjukhusen blev överfyllda och likkistor en bristvara. Runt 12000 människor dog och långt fler fick allvarliga hälsoproblem.
Redan 1975 fanns det vetenskapligt stöd för att blodproppslösande mediciner kan rädda livet på en människa efter en akut hjärtattack.
Sociala djurarter är framgångsrika. Koralldjur bygger hela öar i oceanerna, myrsamhällen spelar en avgörande roll i en mängd ekosystem på land, och människan har blivit vår planets härskare.