Spelet om sockret Blir man sjuk av socker? Sedan 2005 har EU:s livsmedelsmyndighet brottats med frågan. Turerna har varit många och trycket hårt från sockerlobbyn. I år görs ett nytt försök att ta fram en enhetlig rekommendation för socker inom EU. Premium Medicin & hälsa
Här förvandlas sillspad till hållbart protein Livsmedelsforskaren Ingrid Undeland vill förvandla sillspad till ätbart protein. Premium Miljö & klimat
Får det lov att vara en bakteriepannkaka? Det finska företaget Solarfoods tillverkar ett nytt protein med bakterier, koldioxid och vätgas som råvara. Proteinet ”Solein” har en hundradels klimatpåverkan jämfört med kött, enligt Juha-Pekka Pitkänen, en av företagets grundare. Premium Miljö & klimat
Genförändrad potatis får extra fibrer Svenska forskare har utvecklat en genförändrad potatis som innehåller en högre andel långsamma kolhydrater än vanlig potatis. Miljö & klimat
Genmodifierade djur – nu på tallriken Genmanipulerade djur har för första gången sålts som mat. Det rör sig om laxar som fått en extra uppsättning tillväxtgener. Miljö & klimat
Köttfrosseri kopplat till tarmsjukdom Illamående, feber och smärta i nedre delen av magen är vanliga symtom på inflammerade tarmfickor, även kallat divertikulit. Det är känt att rökning, stillasittande och… Medicin & hälsa
Kött befriade våra förfäder Rått kallskuret getkött och stenbankade rotfrukter ingår i en studie av matvanor som ändrade människans utvecklingshistoria. Medicin & hälsa
Kassava ger bättre och godare välling I Moçambique lider många barn av undernäring. Många ammar inte, utan går över från bröstmjölk till en välling som inte är tillräckligt näringsrik. Nu tar forskare fram en bättre välling av lokala produkter.
Lågt pH håller bakterierna borta Det verkar allmänt vedertaget att ättika har en desinficerande egenskap. Dock hittar jag inte något vetenskapligt försök att påvisa detta. Stämmer det att man kan använda ättika som desinfektionsmedel?/Christoffer
Kan avokadokärnan skydda guacamolen? När man gör avokadokräm och sparar den en dag i kylen får den en gråbrun hinna. Lägger man däremot kärnan i krämen så håller den sig grön och fin. Vad är det för reaktion?/Björn
Varför är vissa ägg så svåra att skala? Varför blir det ibland fullt med ”kratrar” i äggvitan när man skalar ägget? Andra gånger släpper skalet hur lätt som helst. Premium Miljö & klimat
Köttproduktionen granskad Aldrig tidigare i världshistorien har människan haft tillgång till så mycket och så billig proteinföda. Samtidigt har jorden aldrig haft så utarmade hav och förorenad luft. Miljö & klimat
Öl utan vitamin är gott längre Gammalt öl smakar sämre än färskt. Det beror till stor del på att vitamin B2 (riboflavin) tillsammans med ljus oxiderar ämnen från humle till illaluktande svavelväten. Teknik