Annons

muskler

Fråga : Precis när jag håller på att somna, så händer det ibland att jag rycker till. Vad beror det på? Lina Karlsson
Kroppens pigment skyddar mot skadliga UV-strålar och består av ämnet melanin, som tillverkas av celler som kallas melanocyter.
Patienter som lider av så kallat locked-in syndrom, där de viljestyrda musklerna är helt förlamade, saknar i dag all möjlighet att uttrycka sig.
Mitokondrier finns i kroppens celler, fler i de celler som behöver mycket energi, som exempelvis hjärtmuskelceller.
Fråga: Det sägs att folk som är vilse i skogen börjar gå i cirklar. Stämmer det? Och svänger man i så fall oftare åt det ena hållet än åt det andra? Fråga av: Sven-Olof Johansson Svar:
Vi människor luktar olika. Det är det främsta skälet till att somliga blir myggbitna oftare än andra. De som klarar sig lindrigast undan de flygande blodsugarna producerar extra mycket av vissa doftämnen som är ganska neutrala för den mänskliga näsan i låga koncentrationer. I högre koncentrationer upplever vi många av dem som tilltalande: mandel eller björnklister (benzaldehyd), citrus (oktanal och nonanal) och grön frukt (geranylaceton). Dofter är avgörande för de flesta viktiga händelserna i en stickmyggas liv. Nya detaljkunskaper om hur myggornas luktsinne fungerar ger möjlighet att...