Smårörelser spelar stor roll Tjugo slöfockar, varav hälften överviktiga, undersöktes av en amerikansk forskargrupp vid Mayo Clinic i Rochester. Under tio dagar fick de äta kaloriberäknad kost på sjukhuset. Medicin & hälsa
Järnbrist påverkar hjärnan Sedan länge har det varit känt att järnbrist hos barn leder till fördröjd mental utveckling. Medicin & hälsa
Råd om kost utan verkan I kostråden anges hur energin i maten ska vara fördelad för att minska risken att drabbas av kostrelaterade sjukdomar. Medicin & hälsa
Ost och fotbollsträning ger starka ben Fysisk träning ökar skelettbenens storlek, medan materialegenskaperna förblir opåverkade. Bäst för skelettet är högintensiva sporter, som racket- och kampsporter, fotboll och ishockey. Medicin & hälsa
Hur mäter man matens energiinnehåll? Fråga:På olika förpackningar av bland annat färdig mat är energiinnehållet noga utsatt. Hur mäter man hur mycket energi det finns i en viss maträtt?
Den nya köttdisken Kött är vårt allra mångsidigaste livsmedel. Det går faktiskt att överleva med enbart kött på menyn.
Hur god är en glad gris? Hur djuren utfodras och tas om hand är viktigt för köttets kvalitet. Men djurhållningen är bara en del i ett komplext sammanhang där allt från avel till matlagning ingår. Medicin & hälsa
Vegetarianer av skilda skäl Men nu är vegetarianen inte radikal längre.Kött har under stora delar av den kända historien varit något exklusivt, och de flesta människor har inte haft råd att äta kött i större mängd. Samhälle & kultur
Fett inte avgörande för smaken Fett gör maten välsmakande - så läcker att många av oss frestas äta för mycket av det goda. Nu har livsmedelsforskaren Karin Wedin kommit fram till att fettet inverkar mindre än väntat på smaken.
Berätta vad du åt 14 maj! Åt du en stadig frukost eller rusade du iväg på tom mage? Blev det snabbmat eller hemlagat till middag? Åt du tillsammans med någon, hemma eller på krogen?