Annons

primater

Samspelet mellan en mamma och hennes nyfödda bebis har ansetts vara ett unikt beteende hos människor. Men en studie av rhesusapor visar att även apor tittar sina nyfödda ungar länge i ögonen.
Råkan Pluto sitter på Mathias Osvaths axel och pickar honom tillgivet i örat. Den halvårsgamla hanen är den yngsta av sex råkor som bor på en gård här i Brunnslöv tre mil öster om Lund. De håller till i en jättelik bur – en voljär – i anslutning till ladan. – Råkor hör till de intressantaste djuren när det gäller tankeförmåga, säger Mathias Osvath, kognitionsforskare vid Lunds universitet och föreståndare för universitetets primatforskningsstation vid Furuviks djurpark. Han bor här med sin familj, samt två papegojor, två katter och de sex råkorna. På senare år har forskare runt om i världen...
En dag för ungefär 47 miljoner år sedan snubblade en ekorrlik primat ner i en sjö nära dagens Darmstadt i Tyskland. Djuret drunknade och förvandlades till ett fossil.
Men den tröttnar snabbt om den får sällskap av en annan jycke som får läckra bitar av bröd eller korv för att göra samma sak. Det rapporterar österrikiska biologer i tidskriften PNAS.
Vad är det egentligen som gör oss människor till skapelsens krona och höjer oss över de oskäliga djuren? Frågan har sysselsatt filosofer, teologer och andra tänkare åtminstone sedan antiken.
Inspelningen från zebrafink nummer 396 är ett rytmiskt kvitter. Hans tre månader gamla elev kämpar för att upprepa trudelutten. Men det vill sig inte.