Annons

samer

En favorit är Snö av Jokkmokksförfattaren Yngve Ryd, en grundlig dokumentation av samisk snökunskap i ord och bild. Jag kan förlora mig hur länge som helst i den boken.
Runorna tillhör världens äldsta skriftspråk. Sverige är kulturens vagga. Magog, den bibliske Noas sonson och Jafets son, var Sveriges första regent.
Historikern Lennart Lundmark har undersökt samernas förhållande till den svenska staten under 1800- och 1900-talen. Resultatet är en häpnadsväckande skrift om diskriminering och rasism. Under 1800-talet såg man samekulturen som lägre stående, under tidigt 1900-tal betraktades samerna som en underlägsen ras. Den under första halvan av 1900-talet blomstrande rasbiologin hade särskilt samerna i sikte, och den del av boken som behandlar just detta är extra intressant. Den visar att det inte gick att hitta några som helst mönster i exempelvis skallmätningsstatistiken, men också hur desperat...
Länge var Arktis en vit fläck på kartan. Trots att nordliga expeditioner har organiserats sedan åtminstone 1400-talet, nåddes nordpolen för mindre än hundra år sedan.
Renen som skördemaskinAV ÖJE DANELLEtt mångtusenårigt beroende av renen har lett till ett näringsfång som även moderna samer vill hålla fast vid.
Så befolkades ArktisDe arktiska folken är ett sent kapitel i människosläktets historia. Men nya fynd tidigarelägger livet på Arktis.