Annons

Umeå universitet

Trots att det talas mycket om sex i dagens samhälle och populärkultur, lever okunskapen om kvinnokroppen och kvinnans sexualitet seglivat kvar – inte minst bland unga kvinnor.
En dag i Tanzania, i början på 1980-talet, blev Annika Carlsson-Kanyama tillkallad av bychefen för att döma en kvinna som olovligen hållit en get i byn.
Stamceller från ett embryo kan bilda alla slags vävnader i kroppen. Det har lett till förhoppningar om att embryonala stamceller i framtiden ska kunna bota olika sjukdomar.
I början av 1990-talet gjorde Posten något obegripligt, sett i dagens ljus.
Supersnabb förbränning – detonation – gör det lättare att utnyttja energin i ett bränsle. Hittills har det varit svårt att åstadkomma detonation på ett energieffektivt sätt, men nya rön från Umeå universitet och Chalmers tekniska högskola kan ändra på det. Tidigare trodde man att detonation drevs på av virvlar i bränslet, men de nya resultaten visar att virvlarna bara har en marginell betydelse. Styrkan i detonation ligger i hastigheten hos flammorna – ett par kilometer i sekunden, jämfört med 40 centimeter per sekund i en typisk bilmotor. – I en vanlig förbränning omvandlas kemisk energi...
Kevin Thomas sparkar undan ett brunnslock av rostfritt stål och firar ner en plastslang. Nere i hålet strömmar mörkbrunt avloppsvatten.