Hunden kommer från Sydasien
De moderna tamhundarna, från minsta pudel till största grand danois, härstammar från en liten sydasiatisk varg. Det är alltså inte vår vanliga gråvarg som är anmoder.
I hundkretsar har artens härstamning alltid varit en flitigt debatterad fråga, och den har nu fått svar av forskare vid Kungl Tekniska Högskolan. Senare i vår offentliggör de sin rapport.
Fil dr Peter Savolainen leder forskarlaget på KTH som i två-tre år undersökt s k mitokondrie-DNA från vargar och hundar. Nära 700 djur av vitt skilda raser från hela världen har ingått i analysen, som utförts på hår.
Resultaten visar att 95 procent av alla hundar i undersökningen har samma ursprung och att det är vargen. Forskarna har också jämfört med mitokondrie-DNA från coyote (prärievarg) och funnit ett stort genetiskt avstånd till både hund och varg. Andra hunddjur, t ex olika rävar och mård, har prövats tidigare av andra forskare, och de ligger långt från både hund och varg.
– Det mest slående är att det inte finns något samband mellan DNA-analyserna och en viss hundras. Slutsatsen är att alla hundar har ett gemensamt ursprung, säger Peter Savolainen.
Att tamhunden har uppstått ur småväxta vargar i södra Asien och sedan spritts över världen grundas på en liknande analys som genomförts av samma forskare. Resultaten visar nämligen att den genetiska variationen bland hundar är mycket större i södra delen av Asien än i övriga världen. Det betyder att hundar har funnits längre där, vilket i sin tur innebär att de har sitt ursprung där.
Mitokondrie-DNA ärvs bara på mödernet. Projektet ska nu utökas till att omfatta även hundarnas Y-kromosom, den hanliga, för att man ska kunna få en mer fullständig bild av hundens ursprung.