Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Skriva utan tangentbord

Snart ska det gå att skriva med fingrarna rätt ut i luften, eller mot köksbordet, som på ett låtsastangentbord, varpå bokstäverna överförs till datorn.
Publicerad

Ett litet svenskt nystartat företag, Senseboard Technology, har utvecklat en teknik som slagit marknaden med häpnad. Genom att registrera händernas och fingrarnas rörelser överförs signaler trådlöst till datorn, handdatorn eller mobiltelefonen, där de sedan omtolkas till bokstäver.

Uppfinningen, som fick utmärkelsen Best New Technology vid Comdexmässan i Las Vegas nyligen, startade egentligen som ett examensarbete i ergonomi vid Ericsson.

– Jag blev ombedd att undersöka om det gick att skriva utan tangentbord. Det är omöjligt, sa jag, men beslöt mig ändå för att bevisa det omöjliga. Det slutade med att jag överbevisade mig själv, berättar Gunilla Alsiö, initiativtagaren till uppfinningen.

I hennes studie ingick bl a att videofilma hand- och fingerrörelser hos en försöksgrupp som fick skriva på olika tangentbord. Snart upptäckte hon att det finns ett generellt igenkännbart mönster. Rörelser som två sensorer, en på vardera handen, mycket väl kan känna av.

– Men sensorerna är bara den ena delen. Därtill kommer själva tolkningen av signalerna, de som ska översättas till bokstäver, vilket sker med hjälp av ett s k neuronnät, säger hon.

Gunilla Alsiö hävdar att man med det virtuella tangentbordet skriver upp till 70 procent snabbare än om man använder ett konventionellt miniatyrtangentbord.

En nackdel är kravet på korrekt fingersättning enligt ett vanligt tangentbord. Det går inte använda ”pekfingervalsen”.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor