En central böna

Publicerad
Kaffe har, förutom att vara en njutningsdryck, ofta orsakat debatt och skapat oro.

På 1500-talet betraktades kaffe som ett mirakelmedel mot allehanda åkommor, men i Turkiet förbjöds det i olika omgångar och de som bröt mot förbudet syddes in i skinnsäckar som slängdes i Bosporen. Från Café Foy i Paris eldar Camille Desmoulins upp den folkmassa som år 1789 intar Bastiljen. Det, och många andra aktioner, ledde till förbud mot kaféer, vilket ledde till ännu fler uppror.

I boken får vi följa de tidiga kolonialstaternas grymma och minst sagt oekologiska odlingsmetoder fram till dagens moderna – och många gånger lika oekologiska – odlingstekniker. Här beskrivs också bönans botanik, vilka sorter som finns och var de odlas.

Vi får inblick i vad branschen kallar kaffecykeln, som har sin grund i kaffeplantans tvåårscykler med goda och dåliga skördar – något som påverkar världshandelspriset och många fattiga kaffebönders situation. Inte minst förklaras alla led som bönan passerar, allt ifrån sortering, förpackning och distribution. Och hur det kommer sig att kaffe i dag, näst efter olja, är världens mest lönsamma vara i den internationella handeln.

Kaffe

Dicum, Gregory & Luttinger, Nina
Ordfront

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor