Strålar från Big Bang

Nu har kosmologer äntligen lyckats urskilja polariserade strålar från tidernas begynnelse. Flera forskarlag har tävlat, och vinnare blev ett radioobservatorium på sydpolen.
Publicerad

Hela universum är indränkt i en svag dos av s k kosmiska bakgrundsstrålar. De är en efterglöd från självaste Big Bang som sakta har svalnat i takt med att universum växt till sig till dagens enorma storlek. Efterglöden kan i dag urskiljas som en temperatur på 2,7 grader över absoluta nollpunkten. Den är universums egen kroppstemperatur.

Under de senaste åren har kosmologerna gjort allt noggrannare studier av den kosmiska bakgrundsstrålningen. Små temperaturvariationer i strålarna kan avslöja hur mycket mörk materia det finns och hur allting en gång startade.

Forskarna vid radioteleskopet Dasi på sydpolen satte ett par polariserade glasögon på teleskopet. De kunde då se att en del av den kosmiska bakgrundsstrålningen är polariserad. Det innebär att ljusvågorna vibrerar mer i vissa riktningar än andra. Nu kan kosmologerna pusta ut. Deras teorier om hur universums grundfundament ser ut bygger nämligen på att en del av strålningen måste vara polariserad.

– Om det hade visat sig att det inte finns några polariserade strålar skulle kosmologin hamna i djup kris, säger Max Tegmark, svensk kosmolog som är verksam vid University of Pennsylvania, USA.

– Jag är jätteglad för det här. Kodad i polarisationen döljer sig en massa information om kosmos.

Max Tegmark och hans kolleger hoppas kunna uttyda när de första stjärnorna tändes och hur varmt det var sekunden efter Big Bang. Det är en typ av information som dränks i den vanliga bakgrundsstrålningen.

– Det är som att viska universums hemlighet på en fest där det spelas jättehög musik, säger han.

Nu förbereds fler observationer av polarisationen för att bättre kunna höra vad den har att säga oss.

– Observatoriet på sydpolen vann den gastkramande spurten. Men egentligen har tävlingen precis börjat. Det här öppnar ett nytt kapitel för kosmologin, säger Max Tegmark.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor