Symaskinen broderar med dator

Nya symaskiner hämtar hem mönster från Internet och syr broderier från inscannade fotografier.
Publicerad

Dagens symaskiner klarar långt mer än att laga kläder och fålla gardiner. Här handlar det om avancerade datoriserade apparater där man kan programmera in sina egna motivsömmar och läsa in brodyrmönster från CD-ROM eller Internet.

De nya symaskinerna kan exempelvis klippa ut, kopiera och klistra in broderier mellan olika program eller kombinera olika broderier med mönster och text som ska sys. Det går att göra ändringar på symaskinens färgskärm och se broderierna exakt som de kommer att broderas. Om bilden förminskas eller förstoras, ändrar maskinen automatiskt antalet stygn och behåller stygntätheten.

– De som i dag köper en avancerad symaskin gör det av intresse, inte för att de behöver laga kläder. Jag brukar jämföra ett symaskinsköp med att handla en motorcykel eller en snöskoter, säger Owe Wolf, försäljare vid ABC Symaskiner i Skärholmen i Stockholm.

Redan i slutet av 1970-talet kom de första symaskinerna med datorstöd. Det handlade då om exempelvis minne där syinstruktioner för bokstäver kunde lagras.

I dag har maskinerna, förutom en rad nya funktioner, mycket höga krav på precision. Exempelvis ska nålen, i hög hastighet, träffa rätt med en precision på 0,1 millimeter. Men smakar det så kostar det. Många av maskinerna kostar över 50 000 kronor.

Ett företag som tillverkar broderimaskiner är VSM Group, som tidigare hette Viking Sewing Machines – mer känt som Husqvarna. Av de cirka 40 000 broderimaskiner som VSM säljer varje år hamnar ungefär två tredjedelar i USA. Men även Norden är en stor marknad.

– Orsaken till uppgången verkar vara att allt fler vill vara unika. Man kan t ex köpa ett par billiga jeans och göra dem personliga med broderier, säger Kjell Andersson, teknisk chef vid VSM.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor