Femtio år sedan Mt Everest bestegs för första gången

Den 29 maj kl 11.30 år 1953 nådde Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay toppen av Mount Everest, världens högsta bergstopp.
Text Hemin Koyi
Publicerad

Mount Everest är världens högsta berg. Dess höjd uppmättes med GPS från satellit den 5 May 1999 till 8 850 meter (29,035 fot). År 1954 hade dess höjd uppmätts till 8 848 meter (29,028 fot). Som jämförelse kan nämnas att stora flygplan av märken som Boeing 747 flyger på 10 363 meters höjd.

Mount Everest är en del av Himalayas bergskedjan som sträcker sig över 2 400 km längst södra kanten av Tibet. På så sätt separerar den Indiska halvön från resten av Asian.

För flera miljoner år sedan, på dinosauriernas tid svallade ett hav där Himalaya nu ligger. Indien och Asien låg på var sin kontinentalplatta och mellan dem låg det Tethiska havet. Dessa två plattor närmade sig varandra, och för 40-50 miljoner år sedan kolliderade dessa kontinenter med varandra. Det Tethiska havet försvann därmed och Himalayas bergskedja började resa sig.

I och med kollisionen saktade plattornas rörelse av, men fortfarande trycks Mount Everest och andra bergstoppar i Himalaya upp med 3-5 millimeter per år. Samtidigt vittrar berget uppe på toppen och motverkar höjningen. Det är dock inte fastlagt hur snabbt vittringen sker.

Sir Edmond Hillary och Tenzing skrev historia när de besteg Mount Everest. Mellan åren 1920 och 1952 misslyckade sju stora expeditioner med att bestiga Mount Everest. År 1924 omkom den berömde bergbestigaren George Leigh-Mallory i ett försök att bestiga bergtoppen. År 1952 tvingades en group schweiziska bergsbestigare att ge upp efter att ha nått den södra toppen, bara ca 350 meter (1000 fot) från den högsta toppen. Edmund Hillary anslöt sig till två expeditioner under åren 1951 och 1952. Men det var först året därpå som försöket lyckades. Hillary sponsrades av en alpklubb i Storbritannien och Kungliga Geografiska Föreningen.

I en intervju 1993 i tidskriften ”Sports Illustrated” sade Sir Edmund Hillary ”Även när jag var på toppen av Mount Everest, tittade jag på andra bergtoppar och tänkte på hur jag skulle kunna bestiga dem”.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor