Ursäkta, är du människa?

Skräpposten har tvingat fram omvända Turingtester.
Publicerad

Om du har skaffat dig ett gratis e-postkonto på nätet på sistone, har du kanske behövt göra något märkligt: bevisa att du är en människa. På skärmen visas ett ord som du ombeds skriva in igen. Ordet är i själva verket en bild som är medvetet förstörd så att en robot inte ska kunna tolka den och registrera sig automatiskt.

Detsamma kan hända om du försöker skicka ett e-brev till någon som skyddar sin e-post med tjänsten Spam Arrest. Även här måste du bevisa att du inte är en robot som skickar e-post genom att känna igen ett ord.

Människa eller robot?

Skräppostföretagen använder också robotar som går runt på nätet och dammsuger det på e-postadresser. Den amerikanska intresseorganisationen Center for Democracy and Technology gjorde nyligen en omfattande skräppoststudie. Syftet var att besvara frågan: Hur fick de som skickar skräppost tag på min e-postadress? Det vanligaste svaret är att de hittade adressen på en allmänt tillgänglig webbsida.

För att minska robotarnas möjligheter väljer en del att visa sina e-postadresser antingen i form av en bild som inte kan läsas av robotarna, eller med medvetet införda fel, som en människa lätt känner igen, t ex ph@(ta bort detta)fof.se. Det går också relativt bra att lura robotarna genom att skriva ut alla tecken i klartext: ph snabel-a fof punkt se.

Testerna som du utsätts för är ett slags omvända Turingtester. Alan Turing var den brittiske matematiker som år 1950 konstruerade ett test för att kunna avgöra om en dator är intelligent. Det omvända Turingtestet ska helt enkelt avgöra att datorn inte är intelligent.

Felstavat ord lurar robot

Men robotarna görs allt smartare. Med bildtolkningsprogram kan de tolka den förstörda bilden eller hitta det uppenbara felet i e-postadressen.

Henry Baird vid Palo Alto Research Center i Kalifornien har nu kommit på ett sätt att skapa ordbilder som robotar ännu inte klarar. Systemet skapar ord som inte är engelska men som låter som det, till exempel ”brience” eller ”emperly”. Det betyder att roboten inte kan slå upp orden i en ordlista och kolla att bildtolkningen gått rätt. Dessutom förstörs bilden med slumpmässigt utspridda vita fyrkanter, prickar och ovaler.

För att klara denna barriär måste hackarna lösa problem med datorseende och mönsterigenkänning som har förblivit olösta, säger Henry Baird i den amerikanska tidskriften Technology Review.

Problemet med skräpposten försvinner säkert inte med dessa test, och de gör livet krångligare för oss människor. Särskilt användare med nedsatt syn har svårt att klara ordbildstesterna. Och om du ska skicka ett inlägg i en diskussionslista där kanske flera hundra personer skyddar sin e-post med omvända Turingtester har du ett sisyfosarbete framför dig.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor