Två efterlängtade uppslagsverk

Publicerad

Visst kan man skriva affisch på en snabbfärja, men det är nog bättre att skriva affisch med en snabbfärja. Däremot låter det helt avigt att skriva de för att snabbfärjan skulle sjunka fruktansvärt rädda passagerarna. Men varför?

Nu finns det två uppslagsböcker som är till hjälp för att ta reda på vad som är helt rätt, vad som är acceptabelt och vad som är avigt när det gäller att sätta ihop ord.

Och man kan säga att det är på tiden. År 1966 gavs Svensk handordbok ut av Svenska språknämnden. En ordbok över konstruktioner och fraser. Först nära 40 år senare kommer nu den betydligt mer omfångsrika uppföljaren. Språkläran kan sägas vara en populärvetenskaplig version av Svenska Akademiens grammatik, som utkom 1999.

År 1786 ålade Gustaf III i stadgarna Svenska Akademien att ge ut en grammatik. Hur allmän den var menad att vara kan förstås diskuteras, men man kan nog ana att det är först nu, med den populärare grammatiken, som man kan säga att målet äntligen är uppfyllt.

Egentligen är det inte mycket som förenar dessa två böcker, mer än att de beskriver det svenska språkbruket. Men utmärkande är att de båda lever gott på sina exempel. Dessa är i båda fallen illustrativa men också levande och aktuella. Förhoppningsvis så aktuella att revideringar och uppföljare nu kan komma tätare än tidigare.

Likt andra riktigt bra uppslagsverk kan man slå i och roas av dessa båda även när ett konkret problem inte är för handen. När det gäller de konkreta problemen väntar vi ivrigt på den elektroniska versionen.

Svenskt språkbruk

Svenska språknämnden
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor