Varför faller inte Wilbur?

Här kommer en av bröderna Wright cyklande längs Hawthorn Street i Dayton,USA.
Publicerad
Året är 1892 och Wilbur cyklar sakta på sin nyinköpta cykel av märket Eagle. Plötsligt hoppar hans lillebror Orville fram och ger honom en lätt knuff i högra sidan. Vad bör Wilbur helst göra för att försöka bevara balansen? * gira åt vänster * gira åt höger Kan du förklara varför? Både Wilbur och Orville Wright var hängivna cyklister. Deras bedrifter inomflygområdet berodde delvis på att de förstod hur man cyklar.

Facit till ’Varför faller inte Wilbur?’

Han påverkas plötsligt av en kraft som är riktad i rät vinkel motfärdriktningen. Enda sättet att motverka denna kraft är att utveckla en likastor, men motriktad, kraft. Genom att göra en liten sväng åt vänster skapasen centrifugalkraft, som alltså är riktad åt höger. Wilbur avpassar vidare,mer eller mindre reflexmässigt, hur mycket han behöver gira för att ”drastillbaka på rätt köl” igen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor