19-åriga Jessika vill stoppa fantomköer

Rusningstrafik är förknippat med trafikstockning. Men om alla bilförare använde adaptiv farthållare skulle vi slippa köbildning. Det visar 19-åriga Jessika Fröjmark, nyligen hemkommen från den vetenskapliga tävlingen Mostratec i Brasilien.

Publicerad

Jessika Fröjmark har printat självkörande plastbilar som hon programmerat så att de antingen simulerar att det sitter en människa bakom ratten eller att bilens hastighet styrs med med en adaptiv farthållare. Med en adaptiv farthållare justeras fordonets hastighet automatiskt så att bilen upprätthålla ett säkert avstånd till fordonen som köra framför.
Bild: Jonathan Jilg

Nyligen avslutades Latinamerikas största vetenskapliga tävling för unga, Mostratec. En av de tävlande var 19-åriga Jessika Fröjmark från Sveriges unga forskningslandslag.

– Det var otroligt spännande. Det var så kul att få vara i Brasilien, så coolt!

Jessika Fröjmark
Jessika Fröjmark är en av medlemmarna i Sveriges unga forskningslandslag.
Bild: Gustav Gräll

Inga verkliga hinder på vägen

Jessika Fröjmark fick presentera sitt gymnasiearbete tillsammans med sin översättare. Projektet handlar om hur man kan minska eller till och med ta bort fantomköer – köer som uppstår i rusningstrafik trots att det egentligen inte finns något verkligt hinder på vägen. Kön bildas när en bil håller lägre hastighet och bilen bakom behöver bromsa in, och därefter nästa och nästa.

– Det här problemet finns överallt där det finns bilar. När kön väl lättar undrar man varför den alls kunnat uppstå, men det beror på den mänskliga reaktionstiden, säger hon.

Mänskliga reaktionstider kommer alltid göra att köer bildas om bilarna kör nära varandra. Med en adaptiv farthållare justeras fordonets hastighet i stället automatiskt för att upprätthålla ett säkert avstånd från fordon framåt.

Testade med 3d-printade bilar

Hemma hos mamma och pappa i Kungsbacka finns en 3d-printer och Jessika började med att printa ut sex stycken självkörande plastbilar. Sedan programmerade hon bilarna så att de kunde köra på två lägen: ett som simulerar att det sitter en människa bakom ratten, och ett med adaptiv farthållare.

Unga forskare i Mosratec

23–27 oktober 2023 hölls Latinamerikas största vetenskapliga tävling Mostratec i Brasilien. Jessika Fröjmark och Humaira Afrin var med i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlade med sina forskningsarbeten om teknik för självkörande fordon respektive dataspels påverkan på barns hjärnor. Humaira Afrin kom på fjärde plats i kategorin ”Health science” med projektet ”The effects of videogames on brain structure and attention among children born full-term and preterm”, som hon utförde i samarbete med Karolinska institutet.

Först hade hon problem med att bilarna inte svängde som hon ville att de skulle göra.

– Jag gillar egentligen inte programmering, men jag är kreativ, tycker om problemlösning och vill alltid komma i mål. Jag visste att jag skulle klara det, säger hon.

Och till sist fick hon till det och kunde utföra sina test.

– Mitt projekt visar att adaptiv farthållare eliminerar köer förutsatt att alla använder farthållare. Dessutom kan 40–70 procent fler bilar trafikera samma väg, säger hon.

De flesta nya bilar har adaptiv farthållare, och om fler använder den menar Jessika Fröjmark att vi har mycket att vinna.

– Vi skulle inte behöva bygga ut vägar i samma utsträckning, vilket är bra för miljön och så sparar man pengar, säger hon.

Vill bli produktutvecklare

Jessika Fröjmark började programmera redan i sexårsåldern tack vare en pappa som peppade henne. På gymnasiet gick hon teknikprogrammet.– Nu går jag på en yrkeshögskola och håller på med 3d-modellering och VR. Jag tror att jag vill jobba med produktutveckling, säger hon.

I Mostratec tävlade Jessika mot flera hundra ungdomar från över 20 länder. Även om vinsten uteblev tycker hon att det var en lärorik vistelse.
– 
Jag fick se vad andra ungdomar har för erfarenheter och förutsättningar – och ta del av olika kulturer, säger hon.

Vad har du för tips till andra unga som vill forska eller problemlösa?
– Våga gå utanför boxen. Ge inte upp, lägg ned mycket tid på projektet och planera tiden väl, säger hon.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor