Yasma Esteitieh tävlar i forskar-VM: ”Vill du jobba med forskning så gör något redan i dag”
17-åriga Yasma Esteitieh har tagit fram en matematisk modell för behandling av bröstcancer och är en av tre svenska tävlande på Forskar-VM i USA.
Yasma Esteitieh har inte enbart ägnat sig åt gymnasiestudier det senaste halvåret. 17-åringen från Malmö har också lagt ner flera hundra timmar på ett system av ekvationer – och tagit fram en matematisk modell som dels förutser hur bröstcancertumörer växer, dels räknar ut hur effektiva cancerläkemedel är.
När forsknings-VM, Regeneron ISEF, drar igång den 14 maj i Dallas, USA, är Yasma Esteitieh på plats. Hon är en av tre svenskar ur Sveriges unga forskningslandslag som valts ut för att tävla mot 1 700 andra ungdomar från hela världen. Yasma Esteitieh ser mycket fram emot att presentera sitt bidrag och möta juryn.
– Men det ska bli så roligt också bara att få komma dit, jag har drömt om ISEF sedan jag var liten, säger hon.
Vad juryn bedömer är vetenskaplighet, metod, utförande, kreativitet och presentation.
Modellen förutser tumörtillväxt
Idén till projektet fick hon under höstlovet när hon praktiserade på ett biomedicinskt tekniklaboratorium vid Beiruts amerikanska universitet i Libanon.
– Där träffade jag en forskargrupp som studerade interleukin-6. Man vet att det är ett nyckelprotein för trippelnegativ bröstcancer, även om det saknas full förståelse för proteinet, säger hon.
Hon började med att skapa en matematisk modell som förutser tumörtillväxt genom att visa hur interleukin-6, IL-6, färdas i cellen. Sedan skapade hon en annan modell, som teoretiskt visar hur man kan minska koncentrationen av proteinet IL-6.
– Mitt matematiska program visar att molekylerna kan minska i antal med 97 procent, vilket betyder att tumören också minskar. Så det är en modell som kan användas för att hjälpa till att hitta läkemedel som slår mot den här formen av cancer, säger hon.
VM i forskning
Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. 1 700 ungdomar deltar i finalen i Dallas 14–19 maj 2023.
Från Sveriges unga forskningslandslag deltar:
- Tuva Källberg, 19, från Borås Fysik och astronomi: Förekomst av mörk materia i Vintergatan.
- Axel Sethsson, 18, Stockholm. Astronomi: Om ljusföroreningar i atmosfären.
- Yasma Esteitieh, 17, Malmö. Beräkningsbiologi/matematisk biologi: En matematisk modell för behandling av bröstcancer.
Källa: Unga Forskare
Under de senaste månaderna har hon haft regelbundna veckomöten med labbet i Libanon, men arbetet med den matematiska modellen har hon genomfört på egen hand.
Intresset för forskning väcktes tidigt
Yasma Esteitieh var bara fyra år när hon började intressera sig för matematik och forskning, och hon har tillbringat många skollov på matematik- och biologiläger, i Sverige och utomlands.
I sommar är det dags för en ny resa till Beirut och labbet där hon har sin handledare.
– Förhoppningsvis kommer jag att kunna verifiera min matematiska modell i labbet och även få möjlighet att publicera mitt arbete, säger hon.
Vad skulle det betyda för dig om du vann VM i forskning?
– Det skulle vara fantastiskt, men det finns också andra priser, där man kan vinna stipendier för universitetsstudier och praktikplatser till exempel, säger hon.
Drömmen är att kunna studera vidare i USA där hon vill läsa medicin och bedriva forskning vid sidan om.
Siktet är inställt på att göra banbrytande fynd.
– Vem vet vad som händer, jag vill få Nobelpriset!
Vad har du för tips till andra unga som vill bli forskare?
– Vill du jobba med forskning så gör något redan i dag. För att hitta forskarkurser googlar du på STEM camps och ansöker online. Jag mejlar också professorer runt om i världen och berättar vem jag är, om mina idéer och frågar om det finns möjlighet att samarbeta. Det var så jag fick kontakt med labbet i Beirut.
Uppdatering: Yasma Esteitieh vann ett andrapris i kategorin Computational Biology and Bioinformatics i finalen av forsknings-VM, Regeneron ISEF.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.