Halvtimme om dagen räcker

Många goda föresatser om att börja motionera går om intet när den otränade går ut för hårt och ledsnar.
Publicerad

Nu visar amerikanska forskare att en daglig halvtimmespromenad, motsvarande en sträcka på knappt tre kilometer, gjorde att stillasittande och överviktiga män och kvinnor höll vikten. De som rörde sig litet mer gick ner i vikt.

I studien ingick 120 överviktiga och stillasittande män och kvinnor mellan 40 och 65 år. De delades in i fyra grupper där två joggade (antingen 7,5 eller 12 kilometer per vecka) och en grupp promenerade en halvtimme per dag. Kontrollgruppen motionerade inte alls.

Studien pågick i åtta månader, och forskarna kunde påvisa en tydlig koppling mellan mängden fysisk aktivitet och hur mycket deltagarna gick ner i vikt. De som joggade gick ner mest, medan kontrollgruppen faktiskt gick upp i vikt under studiens gång. Resultaten presenteras i The Archives of Internal Medicine.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor