Äldsta stjärnkartan

År 1907 gjordes en märklig arkeologisk upptäckt i den nordkinesiska staden Dunhuang, som på sin tid var en viktig handelsstad längs den flitigt trafikerade sidenvägen mellan öst och väst.
Publicerad

Den ungerskfödde arkeologen Aurel Stein kom dit för att göra utgrävningar i de tillbommade grottor som hade upptäckts några år tidigare. Han öppnade dem och fann det ena överdådiga buddistiska templet efter det andra.

Men grotta nummer 17 skilde sig från de andra. Den visade sig innehålla ett bibliotek som ingen människa hade satt sin fot i på tusen år. Därinne låg i säkert förvar den buddistiska diamantsutran från år 868, som är världens äldsta trycksak med angivet tryckår. Och bland privata brev (”Ursäkta att jag blev så berusad på middagen i går”) och juridiska avtal om vem som har rätt till ett vattendrag fann Aurel Stein en gulnad, hoprullad stjärnkarta.

En alldeles nyligen gjord åldersbestämning av dokumentet visar att det är från tidigt 600-tal och därmed världens äldsta bevarade stjärnkarta. Historikerna tror att stjärnkartan användes av handelsresande och militärer som färdades längs sidenvägen och behövde vägledning av stjärnorna om nätterna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor