Föroreningar färgar ringar av is

Närbilder av Saturnus ringar avslöjar oväntad färgrikedom.
Publicerad

Efter sju års färd dök rymdsonden Cassini i somras ner mot Saturnus och in bland planetens ringar.

Bilderna som togs hamnar nu under forskarnas lupp. Upplösningen är hundra gånger bättre än vad Voyagersonden kunde åstadkomma för 25 år sedan.

Forskarna hoppas kunna reda ut vad det är som gör att ringarna får färgpalettens alla nyanser. Ringarna består av is, eller rättare sagt små snöbollar som ju knappast är så färgglada i sig. Föroreningar av olika ämnen får dem dock att skifta i färg. Cassinisonden har även upptäckt partiklar mellan ringarna, något som forskarna än så länge, i brist på annat, kallar smuts. Vilka ämnen som egentligen rör sig runt den avlägsna planeten hoppas man så småningom kunna lista ut. Sonden blir kvar i bana kring Saturnus och dess månar i några år till.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor