Nytt vaccin mot björkpollenallergi

Injektioner med modifierat björkpollenprotein skyddar mot allergi.

Publicerad

Mer än var tionde svensk är allergisk mot björkpollen. Nu har forskare från Sverige och Österrike utvecklat ett nytt vaccin som tycks ge bra skydd mot allergiska reaktioner. Resultaten publiceras i tidskriften PNAS.

Tidigare har man behandlat allergiker med injektioner innehållande ett extrakt av naturligt björkpollen. Men eftersom 95 procent av alla björkpollenallergiker reagerar på ett speciellt protein, kallat Betv1, använde man i den nya studien en genetiskt modifierad variant av detta protein.

– Det är första gången ett genetiskt modifierat allergen testats i behandling av allergiska patienter, och resultaten är mycket lovande, säger professor Marianne van Hage-Hamsten. Hon är klinisk immunolog vid Enheten för klinisk immunologi och allergi vid Karolinska universitetssjukhuset, Solna, och ansvarade för den svenska delen av studien.

Det nya vaccinet undersöktes i en studie där sammanlagt 124 allergiska personer ingick. De delades in i tre grupper och fick en serie injektioner. Två av grupperna vaccinerades med verksamt vaccin bestående av antingen ituklippt Betv1 eller en form där proteinerna satts samman tre och tre. Den tredje gruppen fick placebo.

Forskarna undersökte sedan hur deltagarnas immunsystem reagerade på pollen efter behandlingen. De såg då att de två grupper som fått injektioner med verksamt vaccin mådde bättre, än de som fått placebo. Deras immunförsvar reagerade också mer normalt på pollen.

– Nu kommer fler studier att göras för att förfina denna typ av allergivaccinering, säger Marianne van Hage-Hamsten.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor