Indiskt-svenskt månsamarbete

I slutet av 2007 lyfter indiska Chandrayaan-1, som på hindi betyder "Resa till månen", för att under de följande två åren kretsa kring vår närmaste rymdgranne.
Publicerad

Målet är att avbilda månens yta och studera den i olika våglängder. I hård internationell konkurrens har svenska forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna valts ut att vara med på färden med instrumentet Sara. Det ska avbilda neutrala atomer som kastas upp från månens yta när solvinden träffar den.

Den indiska satelliten är större än svenska Smart som redan är på väg mot månen, men mindre än den farkost som Japan planerar att sända i väg år 2006. Även Kina har planer på att komma till skott mot månen i början av 2007, medan amerikanska Nasa återkommer till månen år 2008, har man sagt. En ny månfas väntar alltså rymdforskningen de närmaste åren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor