Varifrån kommer Sedna?

Astronomerna frågar sig ur vilket solsystem som Sedna härstammar, denna isiga himlakropp långt bort i solsystemets utmarker.
Publicerad

Upptäckten av Sedna (se Avlägsen släkting ger sig till känna, F&F 4/04) har lett till nya teorier om vårt planetsystem. Ett par amerikanska astronomer har föreslagit att två närbelägna solsystem i vardande kan ha mötts och att denna krock rörde om bland de stora stenbumlingarna i deras utkanter.

Enligt astronomernas beräkningar är det 10 procents sannolikhet att Sedna faktiskt bildades runt vår sol men fick en knuff utåt när en annan stjärna med sitt planetfölje passerade förbi. Det finns också någon procents chans att Sedna är en främmande värld som vi lyckades kidnappa från grannen vid ett sådant möte.

– Sedna rör sig så långt bort från solen att alla rimliga teorier om dess ursprung måste gå ut på att en främmande stjärna passerade mycket nära solen i början av solsystemets historia, säger Hans Rickman, astronomiprofessor vid Uppsala universitet.

Sedan är frågan var någonstans Sedna bildades. Enligt Hans Rickmans egna beräkningar är det mest troligt att Sedna ursprungligen bildades i närheten av solsystemets jätteplaneter och sedan vid passagen förbi Neptunus fick en knuff ut i en bana längre bort från solen. Därefter har en förbipasserande stjärna dragit ut Sednas bana ännu längre bort från planeterna.

Allt detta borde ha hänt tidigt, när solen var ung och tillsammans med andra stjärnor bildade en stjärnhop som så småningom skingrades.

– Än så länge har vi bara Sedna att studera, och då kan man lägga fram fantastiska teorier, säger Hans Rickman. När vi får flera objekt att jämföra med kan vi se vad som stämmer bäst.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor