När blir det påsk?

Den astronomiska vårdagjämningen avgör om påsken blir sen eller tidig.

Publicerad

Det här är en artikel från 2005.

Påskdagen ska infalla den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Solklart, tycks det.

Men vårdagjämningen, alltså när solen passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, inträffar vid olika tidpunkter på jorden: när datumet i Sverige är den 20 mars, motsvarar det den 21 mars på Nya Zeeland. Den astronomiska vårdagjämningen kan till och med inträffa den 19 mars. Men nu följer beräkningen av påsken ett beslut från kyrkomötet i Nicea år 325. Då beslutade man att placera vårdagjämningen den 21 mars.

Vad gäller månens faser har dessa fastslagits med hjälp av en tabell. Vart nittonde år återkommer faserna på samma datum, och tabellen stämmer bra med astronomiska observationer om man inför korrigeringar åtta gånger under 2 500 år.

Senast kan påskdagen infalla den 25 april, tidigast den 22 mars. Vanligast är att påsksöndagen är den 19 april. 2005 års påskdag är den 27 mars. Denna firade man senaste gången år 1932, men den återkommer redan år 2016.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor