Vilda djur överlevde tsunamin
I nationalparken Yala på södra Sri Lanka lär inte ett enda djur ha dött, trots att vågen trängde över tre kilometer upp på land. Där finns elefanter, leoparder, bufflar, apor och massor av andra vilda djur. Alla verkar ha kommit undan.
– Jag tror inte att det är något mystiskt alls. Djur kan inte se in i framtiden, de reagerar bara på direkta stimuli. Däremot ska man komma ihåg att djuren har annorlunda sinnesförmågor än vi. Särskilt har vilda djur extremt goda sinnen, säger Magnus Enquist, professor i teoretisk etologi, det vill säga läran om djurens beteenden, vid Stockholms universitet.
– Elefanter och många andra djur kunde tidigare än människan uppfatta faran. Antingen kände de att marken skakade eller också kunde de höra den annalkande vågen. Genom fötterna känner elefanter av vibrationer i marken, och kroppen utgör en stor resonanslåda. Dessutom kommunicerar elefanter med infraljud på långa avstånd, berättar Magnus Enquist.
Infraljud är lågfrekventa ljudvågor, under 20 hertz, som vi människor inte kan höra. Magnus Enquist är en smula skeptisk till att djuren, även om de uppfattade faran, skulle veta precis vad de borde göra. För Sverre Sjölander, etologiprofessor vid Linköpings universitet är frågan lätt – de djur som under evolutionens lopp inte förstod vart de skulle ta vägen dog ut med tiden.
– Det är vanligt att ormar och ödlor kryper upp på markytan inför en jordbävning. De känner av de mikroskalv som oftast föregår det riktiga jordskalvet, säger Sverre Sjölander. Dessutom läser djuren av andra djurs beteenden – ser aporna att elefanterna är upprörda och springer i väg, gör de det också.
Och de flesta stora djur springer mycket snabbare än vi. Djur kan även känna av andra förändringar som inte människan uppfattar. Ett exempel är att fåglar reagerar på små förändringar i lufttryck, ett annat att flyttfåglar har ett väl utvecklat sinne för att känna av förändringar i jordens magnetiska fält.