Nya bevis: Hjärngympa och motion hjälper

Studier på stora grupper människor som åldras har antytt att det går att minska risken för Alzheimers sjukdom genom att använda hjärnan och att röra på sig.
Publicerad

Nu visar Sangram Sisodia, professor i neurovetenskap vid University of Chicago, för första gången att detta stämmer, åtminstone för möss.

Forskarna har studerat genetiskt modifierade möss som anlagrar onedbrytbart protein, amyloid, i sin hjärna, liknande vad som sker vid Alzheimers sjukdom. Nio möss fick bo i burar med springhjul, tuggleksaker och tunnlar, medan sju levde i vanliga burar. Mössen som använt både kroppen och hjärnan genom att leka hade efter fem månader betydligt lägre halter amyloid än de andra. Antagligen är de bättre på att rensa bort amyloiden ur hjärnan, skriver forskarna i tidskriften Cell.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor