Kattrick i kvantvärlden

Det tankeexperiment som kallas Schrödingers katt har blivit synonymt med kvantfysikens paradoxala verklighet.
Publicerad

Att en katt kan vara död och levande samtidigt ter sig som en omöjlighet i vår värld. Men kvantfysikaliskt är det inte alls omöjligt, fast då på atomnivå. Det har fysiker lyckats visa med tidigare experiment där enstaka atomer kunde hållas i sitt obestämda limbotillstånd under mycket korta ögonblick.

Nu har forskare i USA och Österrike lyckats få flera atomer i en klump att uppvisa detta kattrick, den ena forskargruppen med sex atomer och den andra med åtta. Det är fortfarande långt till kattens många miljarder atomer. Men man hoppas att så småningom kunna få många partiklar att samtidigt uppträda kvantfysikaliskt och på så vis bana väg för att drömmen om att kunna bygga en kvantdator ska slå in.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor