Universums äldsta ljus

Europeiska astronomer har lyckats se den mest avlägsna galaxen hittills – vars ljusstrålar bidrog till att skingra universums mörker.
Publicerad
**Mörkret ger vika**. Tidiga ljusstrålar från galaxen UDFy-38135539, ungefär 600 miljoner år efter big bang. De ljusblå fälten har redan blivit genomskinliga. I de röda stråken pågår fortfarande kampen mot den ljusabsorberande vätgasdimman.
Bild: ESO

Den nyupptäckta galaxens ljus härstammar från universums allra mörkaste tid, 600 miljoner år efter big bang – en tid då de flesta ljusstrålar stoppades av kall vätgas som fyllde rymden. Så småningom började de första stjärnornas strålning spjälka vätgasens atomer och göra universum helt genomskinligt. Kampen mellan ljus och mörker pågick fram till ungefär 800 miljoner år efter big bang.

Galaxen lyser dock för svagt för att ensam ha kunnat råda bot på vätgasdimman. Därför tror astronomerna att det framför allt var dess än så länge oupptäckta grannar som hjälpte till att göra den omgivande rymden tillräckligt genomskinlig för att låta galaxens ljusstrålar färdas hela vägen till oss.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor