Tumlar runt Saturnus

Saturnus måne Hyperion är den största av alla kända månar med oregelbunden form i solsystemet. Dess kratertäckta yta får den att mer likna en tvättsvamp än en himlakropp.
Publicerad

Kratrarna är spår av meteoritbombardemang, men rymdforskarna tror att även en process kallad termisk erosion har bidragit till att mångfaldiga och förstora håligheterna. Med termisk erosion menas att mörkt material i bottnen på en krater värms upp extra mycket av solen, smälter och sjunker ännu djupare ner. Värmen påverkar även isen runt om som förångas. Den största kratern på bilden (med många mindre kratrar i sig) är 120 kilometer i diameter och 10 kilometer djup.

Hyperions mycket excentriska bana gör att den påverkas starkt av Saturnus gravitationskraft, och omloppstiden varierar därför från ett varv till ett annat.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor