Gjorde det inte ont?

Om vikingarna filade ner tänderna bör de väl ha träffat pulpan.
Publicerad

Gjorde inte det väldigt ont? Och då bör väl tanden till slut ha ruttnat och trillat ut. Jag är inte tandläkare själv, men detta borde väl resultera i tandvärk?

ROLF KARLSSON

Svar:

I ett av fallen från Sverige ses en inflammation i anslutning till den filade tanden. Där hade filaren misslyckats. I de andra fallen har filningen inte gått så djupt att den nått pulpan och bör inte ha gjort särskilt ont. Med tanke på att man sedan troligen fyllde spåren med färg bör de inte ha varit särskilt djupa.

”Kosmetisk” påverkan av tänderna i form av filning, slipning och liknande finns på många håll i världen, men inflammationer verkar sällan uppstå. Troligen visste man hur djupt man ska fila eller slå av bitar för att inte få problem.

CAROLINE ARCINI, Antropolog på Riksantikvarieämbetet

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor