Asteroiden var oväntat fluffig

Det japanska rymdprojektet anses lyckat trots att en minirobot ramlade av den porösa asteroiden.
Publicerad

Det är ett mysterium att asteroiden alls håller ihop. Rymdstenen visar sig nämligen nästan till hälften bestå av ingenting, tom rymd bara. Det är vad den japanska sonden Hayabusa, ”den vandrande falken”, avslöjade när den efter en mängd rymdstrapatser närmade sig den drygt halvkilometer stora asteroiden Itokawa.

Planen var att sonden skulle låta en minirobot landa på Itokawas yta. Men roboten missade målet och flög iväg ut mot det okända. Ett av skälen till att roboten misslyckades med att ta mark kan ha varit att asteroiden var mycket porösare än man hade trott, så pass lätt att det räcker med en hastighet av 10 centimeter i sekunden för att lossna från ytan.

Även om den i hög grad påminner om andra rymdstenar som rör sig i bana runt solen, är Itokawa förmodligen en spillra från forna kosmiska kollisioner. Man kan inte se några kratrar, vilket kan bero på att det lösa dammet effektivt täcker de kratrar som uppstår vid krockarna.

Tidigast år 2010 räknar den japanska rymdstyrelsen med att få tillbaka sin sond till jorden, sedan de första försöken att vända hem misslyckats. Ändå anser man utflykten lyckad – med mycket lägre budget än amerikanska projekt åstadkom japanerna en avancerad rymdövning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor