’Oumuamua: Interstellär besökare får ny förklaring

När asteroiden ’Oumuamua passerade genom solsystemet 2017 accelererade den oväntat. Nu har forskare gjort en modell som förklarar hur.

Publicerad

Illustration av hur ’Oumuamua kanske ser ut. Den är bara 100 meter i diameter, så det gick inte att få en tydlig bild av den från jorden.
Bild: ESO/M. Kornmesser

En himlakropp med ursprung utanför solsystemet upptäcktes 2017 och fick namnet ’Oumuamua. Den såg ut som en asteroid eftersom den saknade synbar svans och atmosfär. Ändå rörde den sig som en komet, vars hastighet och bana påverkas av att material gasar ut från ytan och puffar på himlakroppen med sin rekyl. Det var svårt att förstå ’Oumuamuas bana utifrån gängse modeller för asteroider och kometer.

Förändrad av kosmisk strålning

Nu har två amerikanska forskare gjort en ny modell, som passar med observationerna. De föreslår att ’Oumuamua är rik på vatten, men har förändrats när den utsatts för kosmisk strålning under sin långa färd mellan stjärnorna. En del av vattnet nära ytan har slagits sönder och det har bildats vätgas som finns inbäddad i materialet. När ’Oumuamua närmade sig solen kunde vätgasen förångas och på så vis ge rymdstenen lite extra fart. Eftersom ’Oumuamua är mycket mindre än vanliga kometer kan den få en märkbar knuff av bara lite gas.

Från nybildade planetsystem slungas många mindre kroppar iväg ut i den interstellära rymden. Antagligen passerar många sådana genom solystemet, och forskare räknar med att det nya Vera Rubin-teleskopet ska kunna upptäcka flera av dem när det tas i bruk.

Rymdstenar och små himlakroppar

Vad är en meteorit, och vad skiljer en asteroid från en komet?

  • Meteorit: En sten från rymden som fallit ned på jorden.
  • Meteor: Ett ”stjärnfall”, det glödande spåret av en rymdsten som faller genom atmosfären.
  • Meteorid: Små rymdstenar ute i rymden, som skulle kunna falla ner på jorden. (Ordet används sällan.)
  • Asteroid: En liten himlakropp i omloppsbana kring solen. Det finns ingen strikt skillnad mellan asteroider och kometer förutom sammansättningen, där asteroider är mer steniga och kometer innehåller mer is.
  • Komet: En liten isig himlakropp. Kometer har ofta en mycket utdragen omloppsbana. När de kommer nära solen förångas en del av de flyktiga ämnena och bildar en sorts gloria som kallas koma. När koman påverkas av solvinden kan det dras ut till en svans.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor