Med glöd och geist

När Fredrik Sjöberg skrev sin senaste artikel i Forskning & Framsteg (6/03) presenterades han som biolog och författare.
Publicerad

Men den mest träffande benämningen vore nog essäist. I två böcker, Flugfällan från 2004 och årets Flyktkonsten, kombinerar han högst konkreta utgångspunkter, blomflugor respektive en landskapsmålning, med halsbrytande associationer och manér som liknar en deckare – sökandet efter någons mer eller mindre kalla spår.

Historien börjar på en Bukowskiauktion i Stockholm, dröjer vid en i huvudsak framgångsrik men ändå högst omväxlande konstnärskarriär i USA och avrundas med komplicerade familjeförhållanden i Södertälje. Detta är originellt, spännande, personligt och utlämnande. En pärla till bok att inte hasta igenom.

Flyktkonsten

Sjöberg, Fredrik
Nya Doxa

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor