Kina skräpar ner i rymden

Kinesisk missil sköt sönder en satellit i omloppsbana kring jorden.
Publicerad

Den kinesiska vädersatelliten Feng Yun 1-C har blivit rymdskrot. Från 1999 kretsade den kring jorden på över 800 kilometers höjd – dubbelt så långt bort från jorden som rymdstationen ISS – men har nu omvandlats till en samling kringflygande föremål som utgör en fara för annan trafik därute. Missilträffen är en militär framgång och en styrkeuppvisning som det officiella Kina lät bli att ens bekräfta de första veckorna efter testet den 11 januari.

Bara USA och Sovjet har hittills kunnat sikta så långt, och deras senaste försök skedde för över tjugo år sedan under rymdkapplöpningens hetaste period.

Sprängningen äventyrar det långsamt spirande rymdsamarbetet mellan Kina och övriga stormakter. Fast det gäller då civila rymdfärder. Nästa år ska taikonauter, kinesiska astronauter, för tredje gången färdas i rymden.

Och redan i år planerar Kina att sätta en satellit i omloppsbana kring månen. Det är en förberedelse inför en månlandning efter år 2020. Fast numera är det inte alla som tror att kinesiska rymdplaner bara har fredliga mål i sikte.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor