Kroppens inre som konstverk
Idén att göra konstverk av mikroskopbilder dök upp när professor Mathias Uhlén tilldelades Kungliga Tekniska högskolans stora pris år 2006. Bilderna ingår i forskningsprojektet Human Proteome Resource där forskarna arbetar med att kartlägga kroppens 22 000 proteiner. Varje dag tas 10 000 bilder fram. Hittills har de samlat 1,2 miljoner bilder i en atlas. Före år 2009 ska atlasen innehålla 10 miljoner bilder. Och år 2014 beräknas arbetet vara klart.
Marianne Petterson-Soold, grafisk formgivare, har i samarbete med Mathias Uhlén valt utsnitt ur bilderna. Färgerna är identiska med originalen. Betyder det att människokroppen har sådana färger?
– Nej, man kan inte säga att det är så vi ser ut. Det är artificiella färger som vi skapat med biokemiska verktyg. Den bruna färgen är densamma som vi ser i mikroskopen. Vi måste bygga kontrasten för att få fram bilden i mikroskopet och kunna titta på ett specifikt protein, säger Mathias Uhlén.
Bilderna från de olika organen liknar poetiska landskap.
– Det är bland annat hjärnans fettceller, som är väldigt speciella, mag-och tarmkanalen och levern, säger han.
Det finns 15 original. Totalt har 150 konstverk producerats, som fördelats mellan KTH och Akademiska sjukhuset i Uppsala, som deltar i projektet.