Högfrekvent ljud stör inte myggorna

Myggorna sticker lika mycket oavsett ljudet, visar en forskningsgenomgång.
Publicerad

Med värmen kommer även myggen. Här i Sverige är de ett irritationsmoment som kan förstöra trevliga utesittarkvällar, men i andra länder kan myggor vara dödliga om de bär på exempelvis malariaparasiter. Därför säljs speciella små apparater som skickar ut högfrekvent ljud som är tänkt att skrämma bort de blodsugande honmyggorna.

Nu har forskare vid det internationella forskningsinstitutet Cochrane gått igenom de tio fältstudier som finns där man jämfört om försökspersoner blir mindre myggbitna i närvaro av myggskrämmare. Forskarna fann inte något bevis för att de skyddar mot bett, och då kan de givetvis inte heller minska risken för smitta. Det finns över huvud taget ingen anledning att undersöka dessa apparater mer, skriver forskarna i sin rapport.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor