Papper som pratar

Tänk om det räckte med att trycka fingrarna mot denna text för att få den uppläst.
Text Johan Falk
Publicerad

Vid Mittuniversitetet har forskare skapat ett talande och musicerande papper. Tryck på papperet och du får höra ett meddelande genom högtalare gömda bakom det. Hemligheten är att papperet har elektronik utskriven på ytan.

– Det är en ledande färg som är känslig för beröring, säger Kristina Bring, projektkoordinator.

När någon rör pappersytan skickas en impuls vidare till papperskanten eller baksidan. I den nuvarande prototypen sitter elektronik i en tre centimeter tjock wellboardskiva. Där är också de 0,2 millimeter tunna högtalarna placerade.

– I höst kommer vi att arbeta med att använda tekniken till förpackningar, till exempel medicinförpackningar för synskadade, säger Kristina Bring.

Text Johan Falk
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor