Också Japan åker till månen

Månen har åter blivit det hetaste målet för kapplöpningen i rymden. Japan har nu, med sin första månsond Kaguya, anslutit sig till denna tävlan mellan stornationerna.
Publicerad

Namnet kommer från huvudpersonen i en japansk berättelse från 800-talet om en flicka som hittades i ett bamburör. Hon växte upp till en vacker kvinna som dock avvisade alla friare, till och med kejsaren, undkom hans armé och for tillbaka till en silverglob som var hennes egentliga födelseplats.

Nu ska Kaguyasonden följa sagoflickan för att från 100 kilometers höjd undersöka månytan. Denna har inte studerats lika noga sedan Apollofärderna för 35 år sedan. Ombord finns ett tiotal vetenskapliga mätinstrument som matas med solenergi och som under ett års tid ska skicka information till jorden. Det görs med en kommunikationssatellit som sonden ska placera i bana kring månen. Kaguya bär med sig ytterligare en liten satellit som ska samla data om gravitationsfältet kring månen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor