Astronomer spårar gåtfull rymdstrålning

Supermassiva svarta hål i andra galaxer kan vara en del av förklaringen.
Publicerad

Kosmisk strålning, det vill säga laddade partiklar från rymden, bombarderar ideligen vårt jordklot. Det har länge varit ett mysterium varifrån de mest energirika av dessa partiklar kommer. Men nu verkar forskare vid Pierre Auger-observatoriet i västra Argentina ha kommit lösningen nära. De har spårat partiklarnas källor till relativt närbelägna, aktiva galaxer.

Augerobservatoriet är inget klassiskt teleskop, utan 1 600 detektorer utspridda över ett område stort som hela Gotland. Trots omfattningen detekterades bara två dussin av de speciella partiklarna under fyra års observationer. Det räckte dock för att antyda att det är supermassiva svarta hål i centrum av aktiva galaxer som på något sätt accelererar de kosmiska partiklarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor