Barn friskare av nässköljning
Barn som sköljer näsan med saltvatten blir friskare. Det framgår av en undersökning gjord av tjeckiska forskare. De studerade drygt 400 barn i åldrarna 6-10 år med antingen influensa eller vanlig förkylning.
Barnen delades slumpmässigt in i två grupper. Bägge grupperna fick vid behov traditionell behandling med till exempel avsvällande eller slemlösande läkemedel, eller antibiotika. Barnen i försöksgruppen ordinerades att dessutom skölja näsan med fysiologisk saltlösning varje dag.
Inom en treveckorsperiod bedömdes barnens symtom och grad av tillfrisknande. Barnen i försöksgruppen var mindre snuviga, hostade mindre och hade mindre ont i halsen. Studien publiceras i Archives of Otolaryngology.
Lars Lundblad, överläkare på öron-näsa-halskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, är inte förvånad:
– Näs- och bihålespecialister har under senare år allt mer börjat upptäcka det positiva med nässköljningar som ett komplement till annan medicinering. Mycket tyder på att det är verkningsfullt vid återkommande bihåleinflammationer och både allergiska och icke-allergiska näsbesvär. Så jag är mycket positiv till metoden.
Verkningsmekanismen är inte klarlagd. Vissa studier visar att saltlösning kan ha en antiinflammatorisk effekt, andra pekar på att det är den rent mekaniska rensningen från damm och andra partiklar som spelar störst roll.
Lars Lundblad tillägger att nässköljning är riskfritt så länge saltlösningen inte är för stark. Då kan slemhinnorna bli irriterade. En tesked salt till en halv liter vatten ska det vara, så att det smakar som tårar.