Svenskt teleskop med solglasögon ser exoplanet

Filtrerat ljus gör osynliga planeter synliga.
Publicerad

Astronomer har lyckats se ljuset från en exoplanet, det vill säga en planet i ett annat solsystem. Det är ett astronomiskt genombrott eftersom det synliga ljuset från exoplaneter normalt dränks i det starka ljuset från moderstjärnan och hittills bara kunnat studeras med indirekta metoder.

Observationen gjordes av en grupp schweiziska och finländska astronomer. Till sin hjälp hade de ett svenskt 60-centimetersteleskop som sedan 25 år står på kanarieön La Palma, där det lånas ut av Kungl. Vetenskapsakademien.

De nya mätningarna använder samma princip som polariserande solglasögon. Det starka ljuset som kommer direkt från stjärnan filtreras bort, vilket gör att det polariserade stjärnljuset som sprids i planetens atmosfär kan studeras.

Planeten som observerades på detta sätt heter HD189733b och upptäcktes år 2005 i stjärnbilden Räven, 64 ljusår från jorden. Det är en ovanligt het jätteplanet. Stor som Jupiter snurrar den mycket nära sin moderstjärna, vilket gör att dess atmosfär sväller upp.

Det är första gången som man kunnat se en exo­planet i reflekterat ljus på detta sätt, och den nya metoden öppnar för möjligheten att studera fler exoplaneter i synligt ljus. Studien är publicerad i Astrophysical Journal.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor