Humanioras kris?

Publicerad

Den humanistiska forskningen har varit omdebatterad de senaste åren. Vad syftar den till? Håller den tillräcklig kvalitet? Vad är egentligen humaniora av god klass?

Svante Nordin, stridbar professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, är kritisk. Den bild han tecknar av svensk humanistisk forskning handlar inte om forskning och framsteg, utan snarare om forskningens förfall. Humanioras guldålder förlägger han knappt hundra år tillbaka i tiden.

Visst – delar av hans kritik kanske kan avfärdas som gammelmansgnäll om hur mycket bättre saker var förr i tiden, men visst har Nordin sina poänger i kritiken av dagens humanistiska forskning som tycks besatt av mångkulturalism, feminism, queerteori, postkolonialism och poststrukturalism. Begreppen och modetermerna haglar ibland lite väl tätt när man läser ny humanistisk forskning – men allt som är nytt är inte dumt.

Men en sak, alla humanister: snälla, sluta upp med det ändlösa tjatet om humanioras kris. Ge oss exempel på god humanistisk forskning i stället.

Humaniora i Sverige

Nordin, Svante
Atlantis

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor